De Postiljon, jaar per jaar...

 1993 

Nadat de speeches tijdens de 23ste algemene jaarvergadering op 3 januari 1993 waren afgerond, stonden ook de toastjes en drankjes voor iedereen klaar. Het damesteam achter de schermen had er weer tijd en energie in gestoken en was best tevreden met alle gelukkige gezichten.
 
De club zelf telde begin van het jaar 88 lidkaarten, waarvan ± 1/2 aanwezig was tijdens de vergadering.
Het bestuur bleef verder ongewijzigd, spijts herhaalde oproepen om toe te treden
Een wijziging van concept inzake het clubfeest werd aangekondigd

 
Er zullen in 1993 beslist ook wel bestuursvergaderingen plaats gevonden hebben, maar de data ervan werden destijds niet geregistreerd - en ontbreken dus hier in de historiek.

Op 13+14 maart 1993 stonden op 5 locaties drie nieuwe zegels onder de noemer "Geschiedenis" op de voorverkoopagenda.
Eén ervan was voor een grote groep leden een haalbare kaart en zo opteerden ze ervoor om samen de trip naar de Gemeentelijke basisschool te Neerwinden bij Landen te maken - getuige de afstempeling, die wij in de archieven terug vonden.
 
   

Dhr Van der Mullen, voorzitter van de KLBP nodigde ons op 18 maart 1993 uit voor de receptie bij de nationale postzegeltentoonstelling van 19 t/m 21.03.1993 in het bouwcentrum te Antwerpen en uiteraard ook voor een bezoek tijdens het erop volgende weekend.

In de archieven vonden wij zelfs de originele invitatie inclusief overzichtspostzegel met gelegenheidsafstempeling terug.
 
Wat we wel terug vonden, is dat het jaarlijks clubfeest op 24 april 1993 doorging in bijzijn van 62 leden en anders dan anders was. Nadat er de laatste jaren steevast voor een koud buffetvorm gekozen werd, werd het roer omgegooid en er werd geopteerd voor een meergangenmenu in het clublokaal.

Het menu van dit eetfestijn omvatte na het bijzondere aperitief  "postzegelhapjes", die het feest inluidden. Een eenvoudig koninginnenhapje lijkt het, maar toch even iets anders.
 Vervolgens genoot iedereen van de verse tomatensoep, de gegarneerde tarbotfilets met wijnsaus én de ijscoupe.

En wat te denken van de DJ Adri die écht iedereen- van jong tot oud - op de dansvloer kreeg! Hoe kon het ook anders dan met zo'n clown achter de discobar

Cfr Foto' "Clubfeest 1993"
Film YouTube “De Postiljon Boortmeerbeek” Klik op Logo club en kies playlist 1993

De Post stelde tijdens het voorverkoopweekend op 8 + 9 mei 1993 een prachtige reeks met vlinders, getekend A. Buzin, voor op vijf locaties, verspreid over het land. Eén ervan ging door in het Provinciaal instituut voor tuinbouwonderwijs te Mechelen en was voor onze leden een trekpleister van formaat.    
     
Dezelfde maand nog, op 22 en 23 mei presenteerde de post één postzegel met als thema Europalia 93 "Mexico" in voorverkoop aan alom ten lande. Het weekend in zaal "Star" te Vilvoorde was voor menig lid de evidente keuze om ernaar toe te rijden.

Ook al vaardigde onze club geen enkele verzameling af naar de grote postzegel-tentoonstelling met voorverkopen "René Magritte" en "België, voorzitterschap van de EG" in de basisschool Sint Jozef te Strombeek-Bever op 7 + 8 augustus 1993, toch was er ook een ruime delegatie van De Postiljon aanwezig, die ook de speciale afstempeling ontdekten. Na de mindere punten van het laatste jaar, wou men de verzamelingen eens preciezer onder de loep nemen om er zoveel mogelijk van op te steken.    

 
Wij hadden ook een plaats laten reserveren bij de gemeente op 18 augustus 1993 tijdens de locale rommelmarkt en hadden ons voorbereid met een extra uitgebouwde tombolastand. Het werd echter een "uitgeregende" dag, één waaraan wij liever niet teveel herinnerd werden.

Film YouTube “De Postiljon Boortmeerbeek” Klik op Logo club en kies playlist 1993
    
Gelukkig was dat anders op de dag van onze clubreis. Toch maakten wij ons op  12 september 1993 om 7.45 u zorgen bij de aankomst van de bus te Boortmeer-beek, omwille van de kapotte zijruit achteraan. Na wat gepalaver - en met de toezegging dat wij later een tegemoetkoming voor dit euvel zouden krijgen (en dat gebeurde ook) - vertrok de bus dan toch met 50 passagiers richting Lier, waar wij onder begeleiding van een gids naar de begijnhofstraat wandelden.
 
Eens binnengegaan langs de barokke toegangspoort bevonden wij ons in één van de mooiste begijnhoven van het land, daterend uit de 13de eeuw. Wij maakten nader kennis met dit miniatuurstadje in hartje Lier met vele kunstaspecten én een uitgebreid bezoek aan de begijnhofkerk
 
   
O
nze gids, die zelf een filatelist was, wist de fabel uit de wereld te halen, dat de begijntjes een soort van nonnetjes waren en hij legde ook haarfijn uit waar de betiteling "schapenkoppen" vandaag kwam. Dat Frans Maes het échte zwarte schaap in de kudde vond, herinnert u zich beslist ook nog.

Daarna werd er halt gehouden voor een écht Liers Vlaaike bij koffie of thee bij café "Pallieter" op het Zimmerplein om dan de reis verder te zette richting De Efteling in Kaatsheuvel (NL) om er samen te lunchen met een 3 gangenmenu. In het park zelf was daarna iedereen vrij om er het sprookjesbos en/of meerdere attracties te bezoeken.
   
 
Precies op de dag dat wij er waren, vond er een muziektaptoeconcours in het kader van 40 jaar Efteling. Dat was een onver-wachts extraatje bij de zo al optimale dag.
 
Film YouTube “De Postiljon Boortmeerbeek” Klik op Logo club en kies playlist 1993
 
In het Koninklijk Atheneum, Campus Redingenhof te Leuven werd op 2 en 3 oktober 1993 één grote figuur uit de Leuvense geschiedenis, Andreae Vesalii - beter gekend als Vesalius - via een nieuwe postzegeluitgifte in de kijker geplaatst.

Een ruime delegatie van De Postiljon tekende er present en
Vooral op zaterdag 2 oktober was het gezellig keuvelen met o.a. de organisatoren van de KVBP Leuven.

Op 30 + 31.10.1993 was Begijnendijk opnieuw hét centrum voor de filatelisten met de organisatie van hun 2de competitieve tentoonstelling Befiten.

Voor onze club namen er deel:

 
Jeugd
Kathy Cypers


Femke Cypers

Volwassenen
Marcel Cypers

De evolutie van het leven
Haar diploma vermeldde foutief "verzilverd brons"

De wereld van de vogels
Haar diploma vermeldde foutief "zilver"

Evolutie van de bemande ruimtevaart

Brons


Verzilverd brons


Verguld zilver

63 %


67 %


81 %
            
Er was duidelijk nog niet veel aan de verzamelingen veranderd en de punten van de deelnemende leden vielen dan ook opnieuw tegen. De aanwezigheid van vele Postiljonners bij de prijsuitreiking was dat zeker niet. HVB was nl. uitermate tevreden met ons respectabel bezoekersaantal.

Later op het jaar werd het opvallend rustiger. Wellicht bezochten nog verschillende groepen enkele voorverkopen, maar daarvan vonden we geen spoor meer terug.