Luchtvaartboom Deel I
Jose GULLENTOPS

Open klasse verzamelingOmschrijving

Alles wat met de luchtvaart te maken heeft, fascineert José al sinds jaren en ze bouwde al verschillende verzamelingen uit hieromtrent uit binnen de competitieve thematiek en erbuiten.

Hierbij benaderde ze o.a. de DC3 enerzijds of alles rond het ontstaan en de ontwikkeling van de 1ste luchthavens met oog voor oprichting en organisatie, opleiding en loopbanen én de coördinerende instellingen van diverse vliegoperaties anderzijds.

Voor de uitwerking van deze verzameling ging José heel anders te werk. Haar “plan” mag zonder meer bijzonder genoemd worden. Ze ging hiervoor te rade bij één van de andere leden van onze club voor het ontwerp en het resultaat van het overleg tussen José en François leidde tot de volgende schets.

De indicaties op de wortels, stam en kruin vormen er de leidraad van haar verzameling.


Dit plan wijkt zo wel erg af van de traditionele planopstelling en het was dan ook even afwachten hoe te jury zou reageren, wanneer ze met deze verzameling (deel I) zou uitpakken eind augustus 2019.

In dit deel benadert José de aspecten onder “Wortels” t/m “de eerste twijgjes”. De rest van de boom komt aan bod in een vervolg van de verzameling, waaraan er momenteel nog gewerkt wordt.

Opmerkelijk is ook, dat José haar hele verzameling uitwerkte op blauw papier, als rechtstreekse verwijzing naar de luchtvaart. Aangezien het reglement er duidelijk om vraagt, is onderaan ook ruimte gemaakt voor de “bibliografie”.

Zoals het reglement het voorschrijft, werd in de verzameling rekening gehouden met een gelijklopende ratio tussen het filatelistische gegeven én het niet-filatelistische materiaal in een zo ruim mogelijke variatie.

Dit eerste deel van de verzameling omvatte voor haar eerste competitieve deelname 6 kaders van 16 pagina’s per kader.


Enkele filatelistische stukken uit de verzameling:

Voorloper verzonden vanuit Donauschingen – Koninkrijk Würtemberg naar Echterdingen op 30.05.1845 – Oranje portaanduiding volgens regio en berekening volgens waarde goud frank.

Belgisch postzegelblokje 2013 n.a.v. 100 jaar eerste luchtpostvlucht, die doorging tussen Sint-Denijs-Westrem en Sint-Agatha-Berchem met als piloot Henri Combrez. Het toestel was de Monoplan Deperdussin type B.

“Carte-Lettre” met militaire vrijstelling 1914-1918 Kaart nr 14 met als illustratie bommenwerper Voisin III – het 1ste vliegtuig met een geraamte in metaal.

Aerogram met in waardemarkering te vermelding van Lt piloot Frank Alberry, die bij de infanterie zijn rechterbeen verloor en in de luchtmacht een opleiding startte als jachtpiloot en officier werd in 1917. Hij vloog o.a. de S.E. 5a en de fokkers Dr1 en D VII.


Enkele niet-filatelistische stukken uit de verzameling:

Grootformaatchromo uit reeks “Zien en weten” –Luchtvaart Album I – Oorsprong tot 1914 (Reeks 3) uitgegeven door Kuifje’s Bons – Lombard uitgaven / Brussel. Nr 12 – de “aerodrome” van Langley 1903 – Verenigde Staten.


Prentbriefkaart met “Voison Canard”, ontworpen door Gabriël & Charles Voisin in 1910. Het had een romp in hout en een Anzani radiaal motor 70 pk. De naam was afgeleid van de vorm, gelijkend op een eend. 1ste vlucht 2/1911 door Maurice Colliex.


Suikerzakje”Sigmar” –Alme (Bergamo) – Italy met Albatros D-V, éénmotorig jachtvliegtuig – dubbeldekker, eenzit, indienststelling 1917.


Spelkaartimitatie Royal BM (Bon Marché) met oproep op keerzijde “Jonge mannen, treedt toe tot de luchtmacht” Inlijving bij de Belgische luchtmacht H.D.O.O./L.M. Caudron G.3 hier als schoolvliegtuig, later intensief ingezet tijdens WOTentoonstellingen :


Luchtvaartboom Deel I
24.08.2019LEUVEN (KESSEL-LO)
FILA LEUVEN 2019 - Reg. Kampioenschap Brabant
Onder titel De pijp in WO I
Competitieve deelname
VERGULD ZILVER 83%
6 kaders
01.09.2019BOORTMEERBEEK
Tentoonstelling n.a.v. "Boortmeerbeek feest !" - Verenigingendag Editie VI
Infostand met selectie uit verzamelingen in verschillende disciplines
Demonstratie
Selectie van 4 pagina's uit deze verzameling
10 - 12.06.2022ANTWERPEN
ANTVERPIA 2022
Nationale Competitieve tentoonstelling
Competitief
ZILVER 70% 
Info/b>      Kalender      Clubblad      Historiek      In de pers      Uitgiften       Verzamelingen       Links