Luchtvaartboom - Deel II
Jose GULLENTOPS

Open klasse verzameling


Omschrijving

Jose is al jaren gefascineerd door alles wat met luchtvaart te maken heeft, fascineert Jose al sinds jaren en ze bouwde al verschillende verzamelingen uit hieromtrent uit binnen de thematiek en open filatelie.
 
Voor de uitwerking van haar studie rond “De luchtvaartboom” was het doel op deze over verschillende verzamelingen op te splitsen om zo elk deel apart in detail te kunnen bestuderen.
 
Haar “plan” is daarbij bijzonder.
Het behandelde stuk binnen de vliegtuigboom (deel II) werd op haar plan met een gearceerd veld gemarkeerd.
Dit tweede deel werd, zoals bij deel I en III, uitgewerkt op blauw papier, als rechtstreekse verwijzing naar de luchtvaart.
 
Aangezien het reglement er duidelijk om vraagt, is onderaan ook ruimte gemaakt voor de “bibliografie”
 
Toch zorgde haar aanpak weer voor controverse. In competitie vindt het ene jurylid het heel origineel en de andere helemaal niets, omdat het niet strookt met de voor ogen gehouden planindeling. Hoe dan ook – het plan is een uitgewerkt ontwerp dat ontstond in een samenwerking tussen José en F. Peeters binnen de club.
 
Zoals de filatelistische regelgeving het voorschrijft, werd in de verzameling in de mate van het mogelijke rekening gehouden met een gelijke ratio tussen het filatelistische gegeven én het niet-filatelistische.
 
Dit tweede deel van de verzameling omvatte bij haar eerste competitieve deelname tijdens Braphilex 2022 te Waver op 27 augustus 2022 in totaal 6 kaders met elk 16 A4 pagina’s.

 
Hierna enkele voorbeelden uit haar verzameling:
 
1. Filatelistische stukken uit de verzameling
 

Postzegelvelletje met H. Farman & G. Voisin in de kijker

Voor WO I hadden de vliegtuigbouwers zelf een vliegschool, o.a. Henri Forman in Etampes en de gebroeders Voisin in Chalons sur Marne. Omdat de besturing van ieder type uniek was, konden alleen zij les leven volgens het toestel.
 

Frankeermachinestempel Alcatel (Havas) Neopost met datumstops en datum 12 x21/2 mm
Embleem van nationale civiele luchtvaartschool 

 
Roemeens postwaardestuk, type geïllustreerde postkaart

Na WO I was de luchtvaart in volle ontwikkeling en kwam de commerciële luchtvaarttot stand met in 1ste instantie restanten van militaire toestellen, die omgebouwd werden. Vanaf midden jaren 20 werden de vliegtuigen uit noodzaak groter met krachtigere motoren. De 1ste luchtvaartmaatschappijen werden wereldwijd opgericht, waarvan er tot op heden nog bestaan of samengegaan zijn met andere bestaande maatschappijen.
 
2. Enkele niet-filatelistische stukken uit de verzameling
 


Prentbriefkaart uitgifte D.D.

Aandacht voor de opleiding tot piloot. Vliegtuigscholen beschikten over toestellen met dubbele besturing.

 
 Badge  junior pilot

Magneet

Met duiding over het ontstaan van de Koninklijke Maatschappij voor Nederland en Koloniën en de eerste bemanning, de directie én de eerste vluchten.  
 
 
 
 


Tentoonstellingen :


Luchtvaartboom - Deel II
28.08.2022WAVER
BRAPHILEX Regionaal kampioenschap Brabant
in La Sucrerie te Waver
Competitief
VERGULD BRONS 68% 
Info/b>      Kalender      Clubblad      Historiek      In de pers      Uitgiften       Verzamelingen       Links