Het oude Keerbergen
Marcel VAN DEN EYNDE

Niet competitieve verzameling


1. Omschrijving :

Marcel Van Den Eynde verzamelde op filatelistisch vlak en ook niet-filatelistisch alles wat met zijn woonplaats Keerbergen te maken heeft. In dat opzicht trad hij in het verleden al vaker naar buiten en kwam zo soms ook verrassend uit de hoek.

Zo maakte hij een”grote” verzameling, die het oude Keerbergen in het daglicht stelde aan de hand van een rits van postkaarten met beelden uit vervlogen dagen.

Elke pagina van deze tentoonstelling toont één postkaart met telkens een nieuw aspect van de gemeente en erbij de relevante tekst en uitleg. Uiteraard resulteerde dit in een massa aan tekstinformatie maar toch is het geheel toch ook aangenaam om kijken.

De verzameling omhelsde o.a. plaatsen, straten, openbare gebouwen en privé-gebouwen – kortom overal waar men vond dat de uitstraling op een postkaart passend en/of interessant was.

Hierna enkele voorbeelden uit deze verzameling:


Dorpplaats anno 1909

Oude prentkaart van het dorpscentrum uit 1909 gedrukt door uitgever Fr Vermeylen te Keerbergen.
Franstalige kaart met tweetalig opschrift verzonden op 5.3.1913 (datumstempel – keerbergen) en voorzien van aankomststempel Mechelen 6.3.1913 - Cirkel 17 = de postbodestempel

Op de foto cafébaas Polle Vélo (Leopold Casteels). Samen met de Kiek waren zij de eerste fietsen-makers met winkel in het dorp. Tweede van rechts staat Margriet Casteels, dochter van Ware, uitgever van deze postkaart. Links was er ’t café “‘t Hoekske”, rechts de afspanning “in de Lelie” van Sjekke Verelst en zijn vrouw Sjoke Van Rillaer. Het gedeelte dat vooruitsteekt zijn de paardenstallen.
Daarnaast staat blokmakerij en café “In Sint Michiel” van Fransoo Van Rozenhoetes en zijn broer Viene. Van dit zicht blijft alleen nog de kerktoren over.

Huisje Rosse Thé - Nindsebaan

Oude prentkaart met zicht op de Nindse baan gedrukt door uitgever Ed. Casteels te Keerbergen
Kaart verzonden in Keerbergen op 4.8.1932 (datumstempel) met bestemming Haren

Dit huisje bevond zich aan de Nindsche Baan (nr 26) op de kruising met de huidige L. Peerelaan.
Op de kaart zien we “Rosse Thé” die aardappelen aan het schillen is en Margriet Casteels, dochter van de fotograaf/uitgever van de kaart. Rossé Thé (Dorothea Nijs) was zandleurster van beroep.
Het huisje werd in 1934 afgebroken.

Oude Pastorij – Papestraat 19

Oude prentkaart met de pastorij gedrukt door uitgever Fr. Vermeylen te Keerbergen
Franstalige kaart met tweetalig opschrift verzonden in Keerbergen op 18.10.1912 naar Londerzeel
 

Dit is een foto genomen van de oude pastorij vóór 1912. Het was eertijds een laag gebouw met brede voorgevel en een alarmklokje boven het dak. Later werd er een verdieping opgetrokken, de keuken werd vergroot en een serre aangebouwd. Het gebouw, eigendom van de gemeente, deed dienst als pastorij tot in 1938. Ook nu nog heeft dit gebouw het uitzicht van een oud herenhuis of landelijk buitenverblijf. De laatste twee pastoors waren Dhr De Cat (1898 – 1919) en Dhr Faes (1919 – 1935).

Grimbergerhof - Grensstraat

Oude prentkaart gedrukt door uitgever Fr. Vermeylen te Keerbergen
Franstalige kaart met tweetalig opschrift zonder postale kenmerken

De Grimbergerhoef was rees in 1435 in het bezit van de abdij van Grimbergen. Vandoor ook de naam.
Links bemekrt men de duiventoren. Eertijds was het duifrecht voorbehouden aan de dorpsheer of aan boerderijen van aanzienlijke grootte. In 1925 werd de toren afgebroken.
Tussen de toren en de stallingen lag er later een “rosmolen” of maalinrichting door paarden getrokken.
 


2. Tentoongesteld buiten categorie :

Het oude Keerbergen


Info      Kalender      Clubblad      Historiek      In de pers      Uitgiften       Verzamelingen       Links