Kerstmis op Belgische postzegels
Corneel VAN HAMME

Niet competitieve verzameling


1. Omschrijving :

Overal in de Westerse wereld – zeker in de niet-Latijnse landen van West Europa, denkt iedereen bij het woord “Kerstmis” aan een ouderwets kerstfeest met sneeuw, met kinderen die sneeuwpret maken, met een knapperend houtvuur in de open haard, met lichtjes die flikkeren in een donkergroene kerstboom, die vol hangt met kransjes en kerstbollen.

Verder denkt men ook aan kerstkransen, aan hulst en sparrentakken en aan een schoorsteen, die schuilgaat onder de kerstkaarten, die men van vrienden en familie heeft ontvangen en wat dacht u van een gevulde kalkoen op de rijk gedekte kersttafel.  

Kerstmis was – en is nog steeds – het meest gevierde feest ter wereld, waarbij spijtig genoeg steeds meer commerciële belangen op het voorplan komen te staan. 

De Post wijdt elk jaar een specifieke kerstzegel aan het gebeuren en precies dat wil Corneel in zijn verzameling tonen. De verzameling beantwoordt aan geen enkele van de FIP reglementeringen, maar is wel mooi om naar te kijken.

 Bij de voorverkoop van o.a. de kerstzegels 2009 tijdens het regionaal Kampioenschap filatelie Brabant “Proboten 2009” paste zijn verzameling prima in het plaatje en ze kreeg dan ook een prominente plaats in de gelegenheidstentoonstelling.  De landing dekte 3 vlakken van 12 pagina’s. 

Een echt plan bevat deze verzameling niet, eerder een opsomming per jaar van de verschillende motieven, die op de kerstzegels prijken.


Enkele voorbeelden uit de verzameling :

 


2. Tentoonstellingen in samenwerking met De Postiljon :

Kerstmis op Belgische postzegels
30.10 t/m 01.11.2009BOORTMEERBEEK
PROBOTEN 2009 - Regionaal Kampioenschap
Tentoonstelling "Brabant" in de sporthal
Niet competitief
25.10.2014TIENEN
32ste intern. postzegelbeurs met voorverkopen o.a. Kerstzegels, org. TIPOC in de evenementenhal Houtemveld
Demonstratie
Demonstratie op invitatie


Info      Kalender      Clubblad      Historiek      In de pers      Uitgiften       Verzamelingen       Links