Olympische Spelen (Europese uitgiften)
Jules VANDERSLOTEN

Thematische verzameling


1. Omschrijving

Jules (+) was één van onze clubpioniers, zeker op het vlak van competitieve deelnames in het thematische. Zijn passie gold alles wat te maken had met de olympische spelen en hierover maakte hij in de loop van de jaren ook meerdere verzamelingen.

De allereerste versie die hij maakte had betrekking op alle olympische spelen, zowel de zomer- als de winterspelen, maar hierbij beperkte hij zich wel tot uitsluitend de Europese filatelistische uitgiften omdat hij zelf we besefte, dat het onbegonnen werk was om dit wereldwijd op te volgen.

Het plan noch de verzameling bestaan noch. Enkele losse stukken, die wij nog terugvonden in een map, los bij zijn latere verzameling, stammen echter nog wel uit deze oude verzameling.
Als we ze doornemen, valt het grote aantal poststukken op: brieven met opgekleefde postzegels, vaak ook met afstempelingen, die rechtstreeks betrekking hebben op het getoonde. Hij liet de verschillende sporttakken aan bod komen, maar legde ook het accent op "de olympische ringen", "het olympische dorp", "de olympische vlam" e.d.
In actuele verzamelingen ziet men dergelijke stukken niet graag. De voorkeur bij thematische verzamelingen gaat vandaag uit naar postwaardestukken, met ingedrukt zegelbeeld. In een "Open Klasse" verzameling daarentegen worden zulke poststukken wél gedoogd en ogen er ook erg mooi.


Enkele voorbeelden die betrekking hebben tot de zomerspelen:

 

Pools poststuk n.a.v. Olympische zomerspelen van 1956 te Melbourne
mét in de afstempeling een impressie van de arena.
Poststuk (Luchtpost) van de Bondsrepubliek Duitsland n.a.v. Olympische zomerspelen te Rome in 1960 mét o.a. het accent op de ringen Hongaars brieffragment met postzegel nav de zomerspelen te München in 1972 met bijzondere afstempel met de ringen
 
Bijzondere afstempelingen bij postzegels n.a.v Zomerspelen te Tokio in 1964 en Moskou in 1968.
Aandacht voor de ontstekingstoorts én voor de olympische vlam.


Deze onderwerpverzameling - gemaakt op 2 kaders van 12 pagina's, was op zijn minst erg opvallend, alleen al omdat Jules blauw papier verkoos om zijn zegels op uit te stallen. Dit stoorde uiteraard niemand toen hij zijn verzameling zo bij onze 2de clubtentoonstelling presenteerde, maar bij zijn eerste competitieve deelname ermee te Lokeren vroeg de jury hem al onmiddellijk om zijn verzameling op onopvallend papier (wit of écru) te hermaken en liefst een keuze te maken tussen ofwel zomer- ofwel winterspelen, dwz zijn verzameling op één van de twee toespitsen. Ook vandaag raden wij onze leden nog altijd aan om een niet te omvangrijk verzamelgebied te kiezen.

Jules luisterde naar de goede raad van de jury en hermaakte zijn verzameling op neutraal wit typpapier en zou in de toekomst verder werken rond olympische winterspelen. Drie jaar na zijn deelname te Lokeren, presenteerde hij zijn nieuwe herwerkte verzameling - Zie thematische verzamelingen Jules Vandersloten - Olympische Winterspelen & Olympische Wintersporten


2. Tentoonstellingen en behaalde resultaten :


Olympische Spelen (Europese uitgiften)
02+03.06.1973BOORTMEERBEEK
3de clubtentoonstelling "De Postiljon" i.s.m. Layenskring - Wespelaar in de Gildezaal
Niet competitief
25+26.08.1973BOORTMEERBEEK
1ste hobbytentoonstelling in de gildezaal i.s.m. 3de bijententoonstelling van imkervereniging Layenskring Wespelaar.
Niet competitief
20+21.04.1974KAMPENHOUT
4de clubtentoonstelling in het RMS (Ter Bronnen) i.s.m. de culturele diensten vd de Canadese ambassade en de oud-leerlingenvereniging van het RMS en met de "Dag van Canada"
Niet competitief
12+13.10.1974NOSSEGEM
1ste intergewestelijke tentoonstelling in het gemeentehuis
Competitief
Deelnemersdiploma
19 t/m 21.12.1975BERG - KAMPENHOUT
Boekenbeurs: Propagandastand met tentoonstellingsdeel in de gemeentelijke feestzaal
Demonstratie
Samen met 3 leden stand 24 m2 met filatelistisch materiaal
21+22.08.1976LOKEREN
2de federale tentoonstelling in het Rijksinstituut voor technisch onderwijs
Competitief
Uitslag niet getraceerd
Wel souvenirbord
25+26.06.1977GENT
4de intergewestelijke tentoonstelling met voorverkoop P.P. Rubens
Competitief
Uitslag niet getraceerd
21+22.10.1978BOORTMEERBEEK
6de postzegeltentoonstelling "De Postiljon" in de gildezaal
Niet competitief
22+23.03.1980HAACHT
6de federale postzegeltentoonstelling in Breughels Gasthof
Competitief
DIPLOMA 55,25 %
03+04.05.1980HERENT
9de clubtentoonstelling met 3de voorverkoop Ivo Van Damme ism Vermeylenskring in het Sport- en ontmoetingscentrum te Winksele
Niet competitief


Info      Kalender      Clubblad      Historiek      In de pers      Uitgiften       Verzamelingen       Links