F.D.C.'s anders bekeken
Willy GOOSSENS

Niet competitieve verzameling


1. Omschrijving :

Deze verzameling hebben wij hier voor de gelegenheid onder "thematisch" geordend, maar in feite is ze dat niet. Ze valt echter ook niet onder andere gekende betitelingen zoals open klasse, postgeschiedenis, traditioneel of astrofilatelie.

Ze bracht geen studie van een bepaald onderwerp, streek, persoon of strekking maar was een opsomming aan F.D.C's (=First Day Covers of in het Nederlands "Eerstedagsbrieven"), die officieel uitgegeven werden binnen een bepaalde periode.

Deze brieven zijn in wezen poststukken (de postzegels zijn op de omslag gekleefd), maar dan voorzien met een erbij horende gelegenheidsafstempeling en een illustratie op de omslag, die het geheel afrondt. In huidige thematische verzamelingen vindt men vaak een uitsnede van F.D.C's terug, waarbij dan enkel de postzegel mét de bijzondere afstempeling getoond wordt.

Wanneer Willy er in 1984 tijdens een clubtentoonstelling mee uitpakte, was dit inderdaad toch iets heel anders dan de andere verzamelingen die er ophingen en precies daarom was ze een blikvanger.

Zie hier uit zijn verzameling enkele genummerde F.D.C's m.b.t voorverkopen / afstempelingen waarbij onze club actief betrokken was:
 


 


2. Plan :

 

Deze verzameling had geen plan maar bood vanaf blad 1 een overzicht van Belgische FDC's uit de periode 1979 tot 1984.
 

 


3. Tentoonstellingen en behaalde resultaten :

F.D.C.'s anders bekeken
14+15.04.1984HAACHT WESPELAAR
11de clubtentoonstelling in zaal Het Molenhof
Niet competitief


Info      Kalender      Clubblad      Historiek      In de pers      Uitgiften       Verzamelingen       Links