Kunst - Schilderkunst
Lydia VANDERSLOTEN

Thematische verzameling


1. Omschrijving :

Al heel vroeg in onze clubgeschiedenis bouwde Lydia aan een verzameling die zich niet langer baseerde op postzegels alleen. In het begin zorgde nog een hoeveelheid aan poststukken in haar verzamelinteresse "Kunst door de eeuwen heen" voor de nodige commentaar bij de jurering, maar onder het motto "Al doende leert men" zocht en vond zij haar weg binnen de steeds complexer wordende reglementering binnen het domein van de thematische filatelie én paste ze geleidelijk blad per blad aan met een puntenlijn in stijgende lijn tot gevolg.

Deze verzameling startte medio de jaren zeventig en stelde onder verschillende titels, met verschillende accentbenaderingen, tentoon in de periode 1979 tot 1983 en werd later ontmanteld.
 
Maximaal telde ze 4 kaders van 12 vlakken. Enkele stukken uit deze verzameling:

 

Postwaardestuk type Belgische postkaart, verstuurd naar Keulen op 25.7.1939
Postzegel met schilder "Memling" weergegeven op de bijfrankering en één van zijn voor de gotiek typische meesterwerken op het illustratieve deel.

Naast altaarstukken (polyptieken, triptieken, dtipieken) met kerkelijke voorstellingen ontwikkelde zich in de gotische periode de portretkunst waarbij de eigenaardig sierlijke hoekigheid van de gestalten opmerkelijk was.

 

Maximumkaart met reproductie van "De Kinderspelen" van de hand van Pieter Bruegel de oudere (1525-1569)
Op de postzegel wordt een detail ervan uitvergroot en ook de bijzondere afstempeling legt de link naar deze meester uit de Renaissance-periode

De Renaissance staat voor "wedergeboorte" - de voorstelling is meestal oppervlakkig en éénzijdig. Uitgewerkte thema's binnen deze strekking waren vaak: menselijke handelingen en scheppingen gedurende de periode 1400-1600.

 

Tsjechische postzegelblok met een fragment uit een barok fresco van de hand van de ons minder bekende artiest Vaclav Vavrinec Reiner.

Historisch strekte zich de barokperiode uit van de 2de helft van de 16de eeuw tot de 2de helft van de 18de eeuw en kenmerkt zich door een aaneenschakeling van overdreven ornamenten op de voorgrond en schilderachtige achtergronden.
 

Frans postwaardestuk, type drukwerkkaart, met het werk "Etude pour le rêve du bonheur" van de rococo-schilder Pierre Prud'hon (1758-1823)

De rococo toont een speels en luchtig karakter en tegelijk wordt het sierlijke geaccentueerd. Daarbij waren ook gekleurde aquatintdruk en pastelkleuren kenmerkend.


2. Plan

 

Het plan van deze verzameling bestaat niet meer.

 

3. Tentoonstellingen en behaalde resultaten :

Kunst - Schilderkunst
29+30.09.1979MAASMECHELEN
5de Federale tentoonstelling, organisatie filateliekring Orval
Competitief
BRONS 60%
Onder titel "Kunst door de eeuwen heen"
03+04.11.1979BOORTMEERBEEK SCHIPLAKEN
6de intergewestelijke tentoonstelling in zaal Welkom
Competitief
BRONS 61.5%
Onder titel "Schilderkunst"
22+23.03.1980HAACHT
6de federale postzegeltentoonstelling in Breughels Gasthof
Competitieve deelname
BRONS 63.75%
Onder titel "Van gotiek tot Rococo"
03+04.05.1980HERENT
9de clubtentoonstelling met 3de voorverkoop Ivo Van Damme ism Vermeylenskring in het Sport- en ontmoetingscentrum te Winksele
Niet competitief
Onder titel "Beeldhouw- en schilderkunst"
01+02.05.1982LEUVEN
10de clubtentoonstelling De Postiljon i.s.m. het CSC in het RITO
Niet competitief
Onder titel "Schilderkunst"
22+23.10.1983MECHELEN
9de federale tentoonstelling in de feestzaal MGW in de Mahatma Ghandistraat
Competitief
ZILVER 72,3 %
Onder titel "Van gotiek tot Rococo"


Info      Kalender      Clubblad      Historiek      In de pers      Uitgiften       Verzamelingen       Links