Klassiek België
Roger MILCAMPS

Traditionele verzameling


Zijn naam vinden wij terug in de beginjaren van de club en hij concentreerde zich op de allereerste postzegels van België in diverse facetten.


Op 1 juli 1849 werden in België twee postzegels uitgegeven met de beeldenaar van koning Leopold I: een bruine zegel van 10 cent en een blauwe zegel van 20 cent. Dit is de eerste postzegelemissie België. Deze emissie wordt type epauletten genoemd, omdat deze zo nadrukkelijk in beeld komen, terwijl bij volgende emissies het portret in een medaillon werd geplaatst, zodat de epauletten buiten beeld raakten.


Deze eerste postzegel werd ontworpen door Charles Baugniet (naar een schilderij van Liéven De Winne) en werd in circulatie gebracht op 1 juli 1849. Het watermerk, dat niet altijd centraal staat, bevat twee ineengevlochten hoofdletters "L" in een kader. De eerste postzegel werd gegraveerd door Jacob Wiener, die ook de drukplaten voor de eerste Nederlandse postzegel (1852) graveerde.


De postzegels werden gedrukt in vellen van 200 stuks. Van de 10 cent is slechts één drukplaat vervaardigd, van de 20 cent twee drukplaten. Elke drukplaat bestaat uit twee panelen van 100 zegels.
De zegels dienden voor binnenlands postaal verkeer. De 10 cent was bedoeld voor brieven tot 10 gram met een bestemming binnen een straal van 30 kilometer. De 20 cent diende voor binnenlandse bestemmingen op grotere afstand.

De verzameling bleef in de loop van de tijd niet bewaard en of er plan bestond is ook niet geweten, maar wat we wel weten bij het nalezen van de clubarchieven, is dat ze deelnam aan een clubtentoonstelling.


Tentoonstellingen en behaalde resultaten :


Klassiek België
02+03.10.1976BOORTMEERBEEK
Postzegeltentoonstelling met voorverkoop "Jeugd, muziek en jeugdfilatelie" in de gildezaal
Niet competitief
25+26.06.1977GENT
4de intergewestelijke tentoonstelling met voorverkoop P.P. Rubens
Competitief
Uitslag niet getraceerd

Info      Kalender      Clubblad      Historiek      In de pers      Uitgiften       Verzamelingen       Links